Zdrowe przepisy nie muszą być drogie – 5 pomysłów na obiady

Zdrowe przepisy nie muszą być drogie – 5 pomysłów na obiady

Zdrowe przepisy nie muszą być drogie – 5 pomysłów na obiady

Kiedy podczas zakupów w supermarkecie zajrzymy na półkę ze zdrową żywnością, ceny, jakie tam zobaczymy, mogą nas nieźle zszokować. Zazwyczaj produkty wyglądające zupełnie podobnie jak te, które kupujemy na co dzień są o wiele droższe, niekiedy ich cena jest nawet dwukrotnie wyższa. Tak rzecz ma się na przykład ze zdrowym przecierem pomidorowym, zdrowym musli albo zdrowym masłem orzechowym, czy też zdrowym mlekiem sojowym. Tymczasem, żeby gotować zdrowo, wcale nie trzeba wydawać dużo więcej pieniędzy. Wystarczy tylko zadbać o produkty ze sprawdzonych źródeł. Polecam zakupy na lokalnych targach i bazarach, gdzie miejscowi hodowcy proponują swoje wyroby. Z koszykiem pełnym zdrowych warzyw, owoców, mięsa i nabiału możemy wziąć się za gotowanie zdrowego obiadu dla całej rodziny. Oto kilka niedrogich propozycji zaczerpniętych z naszej tradycyjnej polskiej kuchni, bo ta w naszych warunkach jest oczywiście dla nas najzdrowsza:

zupa na mięsie

garnek.pl

  1. Ziemniaczana zupa na mięsie

Niby zupa, a jednak bardzo sycąca, jest to tzw danie jednogarnkowe. Wzmacnia odporność naszego organizmu, pomaga zwalczać infekcje.

Składniki:

  • 30 dag chudej wieprzowiny (np. z łopatki) – ok 7 zł
  • 75 dag ziemniaków – ok 2 zł
  • włoszczyzna: 2 średnie marchewki, 1 pietruszka, 2 średnie cebule + łyżka posiekanej natki pietruszki – ok 4 zł
  • 3 średnie pomidory – cena w zależności od pory roku, w zimie najdrożej, ok 7 zł
  • 1 łyżka masła oraz sól, pieprz majeranek do smaku – zakładam, że mamy je na stałe w kuchni

RAZEM : ok 20 zł

Mięso umyć, zalać wodą i powoli gotować. Następnie dodać sól i kontynuować gotowanie pod przykryciem. Gdy będzie miękkie wyjąć. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, następnie włożyć do gorącego wywaru. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić. Marchew, pietruszkę, cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę i i wraz z pomidorami poddusić na maśle; dodać do gotujących się ziemniaków. Mięso pokroić i dodać do ugotowanej zupy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Przed podaniem posypać drobno posiekaną natką pietruszki.

  1. Kotlety z jajek

    kotleciki z jajek

    garnek.pl

Taka potrawa jest doskonałym źródłem białka, korzystnie wpływa na skórę, włosy, zęby, paznokcie, zwalcza niedokrwistość, dodaje energii i witalności.

Składniki:

  • 8 jajek – ok 6,50 zł
  • 1 bułka – ok 0,50 zł
  • 1/2 szklanki mleka- ok 1 zł
  • średniej wielkości cebula – ok 0,30 zł
  • łyżeczka margaryny – ok 4 zł za całe opakowanie
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – ok 1,50 zł
  • 5 łyżek bułki tartej – ok 2 zł za całe opakowanie
  • 2 łyżki oliwy z oliwek – ok 10 zła za niewielką butelkę

RAZEM: około 25 złotych

Jajka umyć, jedno odłożyć, pozostałe ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebulę obrać, drobno pokroić, przesmażyć na złoty kolor z dodatkiem margaryny. Jajka z namoczoną bułką przepuścić przez maszynkę. Do zmielonej masy dodać surowe jajko, przesmażoną cebulę, posikaną natkę, sól i pieprz do smaku, całość dokładnie wymieszać. Na desce wysypanej tartą bułką formować nieduże kotlety, obtaczać je w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podawać z ziemniakami i surówkami.

  1. Zupa „nic”

    zupa z ptysiami

    http://smaker.pl

Mityczna zupa mojego dzieciństwa, niby nic, a jednak w porcji aż 273 kcal, a do tego pozytywne oddziaływanie na kości i zęby, zapobieganie osteoporozie i zwiększenie witalności. Niby nic, a cieszy. Ile trzeba wydać na zupę nic?

Składniki:

  • 4 szklanki mleka – ok 3 zł
  • 3 jajka – ok 2,5 zł
  • 10 dag cukru- ok 3 zł za cały kilogram
  • 1 opakowanie cukru waniliowego ok 0,5 zł

RAZEM: około 9 zł, (no prawie nic, rzeczywiście:-)

Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę, dodając w trakcie ubijania około 2 łyżki cukru. Na gotujące się mleko kłaść łyżką ubitą pianę i gotować z obu stron około 30 s. Ugotowane pianki wyjmować łyżką cedzakową na półmisek. Żółtka utrzeć z resztą cukru na jasny puszysty krem, mieszając dodać kilka łyżek gorącego mleka, a następnie połączyć zresztą mleka. Zupę zimną lub gorącą podzielić na porcje, dodać ugotowaną piankę. Można dodać porcję ugotowanego ryżu lub grzanki. Do sprawdzenia pozostawiam dylemat, czy zupą nic można się najeść?

  1. Kurczak z warzywami

    warzywa z kurczakiem

    http://gotujmy.pl

Bardzo pożywne danie, które działa pozytywnie zarówno na komórki naszego organizmu jak i nasz nastrój.

SKŁADNIKI:

  • 40 dag filetów z piersi kurczaka – ok 8 zł
  • 1 papryka czerwona – ok 3,5 zł
  • 1 żółta papryka – ok 3,5
  • mrożona włoszczyzna pokrojona w słupki – ok 6 zł
  • ząbek czosnku – ok 1,5 za całą główkę czosnku
  • 2 łyzi oleju – ok 6 zł za całą butelkę
  • imbir – ok 1,5 zł za opakowanie przyprawy
  • sól, pieprz do smaku

RAZEM: 30 zł

Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w cienkie paseczki. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić pokrojone mięso, osolić, dodać imbir , pieprz, roztarty ząbek czosnku i zrumienić kawałki ze wszystkich stron. Paprykę pokroić w słupki. Do podsmażonego mięsa dodać paprykę , mrożoną włoszczyznę i całość dusić pod przykryciem do miękkości , Doprawić solą i pierzem do smaku. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

5. Pieczeń rzymska

Wysoko energetyczne danie, dobrze jest je zjeść na przykład po ciężkim dniu w pracy.

pieczeń z jajkiem

http://www.uwielbiamgotowac.com

Składniki :

  • 25 dag mielonego mięsa wieprzowego z łopatki – ok 5 zł
  • 25 mielonego mięsa wołowego (z pręgi) – ok 7 zł
  • 1,5 bułki – ok 1 zł
  • 1/2 szklanki mleka – ok 1 zł
  • cebula – 0,3 zł
  • łyżka oliwy – ok 10 zł za całą butelkę
  • łyżka mąki ziemniaczanej – ok 3 zł za cały kilogram
  • jajka : 1 jajko surowe + 2 ugotowane jajka na twardo – ok 2,5 zł
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – ok 1,5 zł
  • 6 łyżek bułki tartej – ok 2 zł za całe opakowanie
  • łyżka smalcu – ok 1,5 zł za całą kostkę smalcu
  • sól, pieprze majeranek.

RAZEM: około 35 zł

Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę drobno posiekać przesmażyć na rozgrzanej oliwie. Do mięsa dodać odciśnięta bułkę, przesmażoną cebulę, jajko, sól pieprz i majeranek i dobrze wymieszać. Na desce wysypanej bułką tartą uformować prostokąt z masy mięsnej, wzdłuż dłuższego boku ułożyć połówki jajek ugotowanych na twardo, posypać z wierzchu posiekaną natką pietruszki zwinąć i uformować wałek, obtoczyć w bułce tartej. Formę do pieczenia wysmarować smalcem, włożyć mięso, wstawić do gorącego piekarnika i piec w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza przez 30-40 min skrapiając zimną wodą. Upieczoną pieczeń pokroić w plastry.

Smacznego!

Źródło przepisów : Romana Chojnacka „Zdrowa kuchnia domowa”

źródło obrazka wyróżniającego: www.noahandluke.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *