Które przyprawy są najdroższe na świecie? (ranking)

Które przyprawy są najdroższe na świecie? (ranking)

Które przyprawy są najdroższe na świecie? (ranking)

Od zawsze smak był w cenie. Przyprawy dodają wyjątkowość daniom, dlatego też są towarem od bardzo pożądanym. Wartość niektórych z przypraw porównywalna jest do wartości cennej biżuterii a nawet dobrego samochodu. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, że przyprawy to prawdziwy klejnot, nie tylko smaku. Poniżej przedstawiony został ranking pięciu najdroższych na świecie przypraw.

Miejsce 5. Kardamon

Miejsce 5. Kardamon źródło: pixabay.com

Miejsce pochodzenia tej jednej z najstarszych przypraw świata, to Indie. Współcześnie kardamon uprawiany jest również w Gwatemali, na Sri Lance oraz w Tanzanii. Najczęściej kardamon stosowany jest jako przyprawa do kawy, nadając jest niesamowitego aromatu. Przyprawa ta używana jest również do zup, sosów oraz dań mięsnych, np. ryb, pieczonej kaczki czy steków. Nasiona kardamonu można nabyć luzem lub już zmielone. Najlepiej jednak zakupić kardamon w postaci całego strąku z nasionami i mielić go bezpośrednio przed podaniem. Zmielone nasiona dość szybko tracą swój smak. Kilogram tej aromatycznej, korzennej przyprawy, kosztuje około 300 złotych.

Miejsce 4. Goździki

Miejsce 4. Goździki źródło: pixabay.com

Goździki to przyprawa pochodząca z legendarnych Wysp Korzennych. Obecnie uprawiane są w Brazylii, na Madagaskarze, Mauritiusie oraz na Zanzibarze. Sekret tej przyprawy to niedojrzałe pączki kwiatów drzewa goździkowego. Świeże goździki posiadają kolor różowy. Koloru brązowego nabierają w procesie suszenia. Goździki idealnie nadają się do różnego rodzaju sosów, ale przede wszystkim do przetworów owocowych. Dodają one charakterystycznego korzennego smaku wypiekom, grzanym alkoholom, nalewkom, czy mięsom (wołowina, dziczyzna). Za kilogram goździków przyjdzie zapłacić od 200 do 400 złotych.

Miejsce 3. Cynamon

Miejsce 3. Cynamon źródło: pixabay.com

Miejscem pochodzenia cynamonu jest Sri Lanka. Przyprawa ta wytwarzana jest ze zmielonej kory cynamonowca cejlońskiego – bardzo ciekawego, wiecznie zielonego, drzewa tropikalnego. Kora i liście cynamonowca posiadają niezwykle intensywny aromat, jednakże przyprawa ta bardzo szybko traci smak. Ważne jest, żeby była ona odpowiednio przechowywana. Najlepsze warunki, które zapewnią możliwie najdłuższy aromat cynamonowi, posiadają miejsca suche i zaciemnione. Cynamon doskonale komponuje się z wypiekami, deserami, a niekiedy i z daniami mięsnymi. Koszt tej egzotycznej przyprawy za kilogram może przekroczyć nawet 700 złotych!

Miejsce 2. Wanilia

Miejsce 2. Wanilia źródło: pixabay.com

Ojczyzną wanilii jest Meksyk. Wanilia rozmnażana jest sadzonkami, których długość sięga do czterech metrów, natomiast liany tej przyprawy mogą być długie nawet na piętnaście metrów! Niemałych rozmiarów są również kwiaty wanilii. Rosną one w gronach po trzydzieści kwiatów, z których każdy ma około siedmiu centymetrów. Osobliwa sprawa dzieje się w przypadku zapylenia wanilii. Kwiaty te otwierają się tylko na jeden dzień, a zapylić je mogą jedynie specjalne gatunki pszczół lub kolibrów. Owoce dojrzewają od czterech do dziewięciu miesięcy. Swój niesamowity aromat laski wanilii zawdzięczają procesowi fermentacji. Właściwości aromatyczne wanilia zawdzięcza ponad dwustu substancjom. Wanilię szeroko stosuje się w cukiernictwie oraz branży kosmetycznej i perfumeryjnej. Kilogram lasek wanilii, tych naturalnych i najwyższej jakości, będzie kosztował około 1200 złotych.

Miejsce 1. Szafran

Miejsce 1. Szafran źródło: pixabay.com

Szafran to przyprawa, która uprawiana jest w Azji Mniejszej. Pozyskiwany jest on ze znamion kwiatu krokusa uprawnego. Znamiona zbierane są z dojrzałych kwiatów. Co ciekawe, zbioru dokonuje się o poranku, gdyż wtedy kwiaty otwierają się. Zebrane znamiona poddaje się suszeniu. Żeby uzyskać kilogram szafranu, wykorzystać należy ćwierć miliona kwiatów krokusa. Przyprawa ta dodaje niesamowitego smaku i dobrze oddziaływuje na organizm człowieka. Stosuje się ją zarówno do przekąsek, dań głównych, jak i do deserów, a nawet do chleba, kawy i słodyczy. Szafran jest przyprawą bardzo intensywną, dlatego też używa się go w niewielkich ilościach. Nadmierna ilość tej przyprawy sprawia, że dania stają się gorzkie. Ciekawostką jest, że dwadzieścia gram szafranu może zabić człowieka. Szafran jest wciąż najdroższą przyprawą na świecie. Za jeden kilogram zapłacić można od 14 000 do 33 000 złotych!

Warte swojej ceny

Te pięć przypraw, które warte są swojej ceny, to tylko kropla w kulinarnym morzu. Przyprawy dodają smaku, pobudzają zmysły, niosą pozytywne i zdrowotne działanie na organizm człowieka. Od wielu wieków przyprawy nazywano złotem. Tak jest i dziś. Dostawcy przypraw mają się dobrze gdyż popyt na smak ciągle rośnie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *