10 najdziwniejszych dań z różnych zakątków świata

10 najdziwniejszych dań z różnych zakątków świata

10 najdziwniejszych dań z różnych zakątków świata

Każda kultura posiada swoje osobliwe tradycje. Jednym z bardzo ważnych elementów obyczajowości danego narodu, czy regionu jest kuchnia. Pewne potrawy zdobyły ogólnoświatowe uznanie i można ich kosztować w każdym zakątku globu, inne natomiast, dostępne są tylko w danym kraju, czy danej społeczności. Niektóre z nich sprawiają, że człowiek szeroko otwiera oczy. Poniżej dziesięć najdziwniejszych dań z różnych zakątków świata.

Sardyński przysmak – Casu Marzu

Casu Marzu nazywany jest również żywym serem. Dlaczego? Gdyż za jego smak odpowiadają „zamieszkałe” w serze larwy muchówki. Potocznie mucha ta zwana jest muchą serową. Te białe czerwie mają około 8 mm długości i skaczą na wysokości nawet 15 cm. Ser jest przydatny do spożycia tylko wtedy, kiedy larwy są wciąż żywe, dlatego spożywanie tej potrawy odbywa się tylko w towarzystwie robaków. Smak Casu Marzu to przede wszystkim delikatność, ale także cierpkość. Żeby uzyskać ten rodzaj sera należy na powietrzu pozostawić Pecorino Sardo (Fiore Sardo) i pozwolić muchom złożyć w nim jaja. Larwy powodują fermentację sera i odpowiadają za jego smak i jakość. Nie wszyscy natomiast potrafią rozkoszować się tym „przysmakiem”.

Wybuchowy smak – Surströmming

Surströmming to nic innego jak mocno sfermentowane śledzie zamknięte w puszce. Jest to szwedzki „przysmak”, który ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Wszyscy natomiast są zgodni, że puszkę należy otwierać na zewnątrz. Danie to charakteryzuje nie tylko odrażający zapach, który jest, według tych, którzy mieli styczność z nimi, nie do opisania, ale także bardzo dziwny smak. Żeby skosztować tego typu śledzi, trzeba być prawdziwym smakoszem.

Śmiertelny rarytas – Ryba fugu

Osobliwość tego dania polega przede wszystkim na procesie jego przygotowania. Samo mięso z ryby fugu jest bardzo smaczne i nie ma w sobie nic dziwnego. Jednakże ryba ta jest niezwykle jadowita. Kucharz przygotowujący danie musi wykazać wielką zdolnością, żeby potrawa nie była ani ostatnią przyrządzaną przez niego, ani ostatnią zjedzoną przez klienta. Konieczne jest do tego bardzo dokładne oczyszczenie ryby z toksycznej substancji. Szefowie kuchni przygotowujący rybę fugu do spożycia muszą posiadać specjalne uprawnienia.

Nie tylko nocą – Zupa z nietoperza

Nocny latający ssak w całej swojej okazałości ugotowany w garnku – potrawa ta popularna jest w Tajlandii, pewnych rejonach Chin oraz na wyspie Guam. Nie wygląda to estetycznie. Smak jest natomiast kwestią gustu, a sporym niebezpieczeństwem jest fakt, że nietoperze roznoszą wiele chorób, dlatego też decydując się na degustację, trzeba skorzystać ze sprawdzonego źródła.

Rekin nie pierwszej świeżości – Hakarl

Pod nazwą hakarl kryje się zgniłe mięso rekina. Proces przygotowania hakarla do spożycia wygląda następująco: mięso świeżo złowionego rekina polewane jest mocznikiem i zakopywane w ziemi. Kilka miesięcy od zakopania mięsa, jest ono wykopywane i wietrzone – ten proces jest czymś w rodzaju suszenia. Zapach mięsa jest bardzo silny, smak natomiast trochę mniej. Hakarl jest narodowym daniem na Islandii. Spożywa się go podczas ważnych uroczystości rodzinnych.

Jaja po chińsku – Stuletnie jajka

Wiele dziwnych dań, które są nie do przełknięcia np. dla Europejczyków, to prawdziwy przysmak dla Azjatów. źródło: www.pixabay.com

Potrawa ta większość napawa obrzydzeniem, jednakże w Chinach jest to prawdziwy przysmak. Przygotowanie stuletnich jaj wymaga czasu. Najpierw przez kilka tygodni jaja moczy się w specjalnym roztworze, na który składa się herbata, łuski ryżowe, woda, a do tego glina, suszone wapno i popiół. Ostatecznie danie nie wydaje się być smakowite. Brunatne i galaretowate biało, zgniłozielone żółtko, nieprzyjemny, zgniły aromat. Chińczycy jednak rozsmakowują się w tak przyrządzonych jajach.

Upiorne delicje – Balut

Balut to jest z najdziwniejszych przekąsek na świecie uwielbianej przez Filipińczyków i Wietnamczyków, którzy używają jej jako idealny dodatek do piwa. Czym jest balut? Jest to jajko kacze lub kurze z niewyklutym, ale całkiem dobrze rozwiniętym embrionem. Po rozłupaniu skorupki wypija się płyn i zjada znajdujący się tam embrion. Dla ludzi spoza kultury wietnamskiej lub filipińskiej jest to niesmaczne doświadczenie.

Danie z łąki – Chapulines

Nie chodzi tu o wołowinę. Chapulines to nic innego jak żyjące w trawach owady, takie jak koniki polne, czy różne rodzaje świerszczy. Jest to istny przysmak w Meksyku i krajach Ameryki Środkowej i Południowej. Owady smaży się w głębokim oleju oraz posypuje przyprawami, z czego najbardziej popularna jest ostra papryka. Przekąska ta jest czymś na kształt chipsów, którymi wszyscy uwielbiają się zajadać.

Przedziwny szacunek – Barani mózg i oko

Danie to podawane jest przede wszystkim w Kirgistanie. Podawane jest one tylko na specjalne okazje. Oczy i mózg badana spożywa się by uczcić nową znajomość, czy zacieśnić więzi.

Nie tylko w Chinach  – Jagnięce genitalia

Jeszcze do niedawna jagnięce penisy były daniem serwowanym głównie w Chinach. To twarde i gumowate mięso zdobyło sporą popularność również na Islandii, gdzie obecnie można dostać marynowane jagnięce penisy. Bardzo popularne na Islandii stały się także baranie jądra. Smakołyki te sprzedaje się głównie w okolicach festiwalu Thorrablot w miesiącach styczeń-luty. Chcąc skosztować baranich genitaliów w najlepszym wydaniu, koniecznie trzeba wybrać się wtedy na Islandię.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *